Ads 468x60px

vineri, 9 ianuarie 2015

DUBIILE MEDICILOR RUSI IN CE PRIVESTE LAPTELE


                         


                                                                                                 


                                                           



 DUBIILE  MEDICILOR RUSI  PRIVIND
 CONSUMUL DE    LAPTE : “GRAS  SI ALERGIC “                                                                                                                       
                                                                          de  Gianluca Mazzella                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
        Articol preluat de pe site-ul      www.ilfattoquotidiano.it                                                               
                               
         Medicii rusi au luat in considerare urmatorul fapt : faimoasa Harvard Medical School a eliminat laptele din lista alimentelor sanatoase.

        In timp ce, in Italia, laptele este subiect de campanie electorala, dat fiind ca productia de lapte – dupa o recenta relatare a Curtii de Conturi- a costat Statul 4,5 miliarde de euro, in Rusia se recomanda evitarea consumului zilnic de lapte de vaca. Aceasta se intampla pe principalul canal de televiziune din Rusia : un grup de medici, dupa ce au ezitat timp de 2 ani , s-au hotarat sa vorbeasca despre acest subiect, consumul zilnic de lapte.  Este o tema contradictorie si spinoasa, subiect de studii si cercetari discordante.  Cert e ca, consumul cotidian de lapte de vaca este un fenomen aparut in ultimii 80 de ani, si pana la inceputul sec XX in limbile europene nici nu exista expresia “ a bea lapte” si asta deoarece laptele “ se manca” , adica se consuma sub forma de branzeturi. Chiar si in prezent sunt populatii care nu consuma laptele de vaca.                

        In fapt, chiar daca in ultimele decenii laptele a fost considerat fundamental pentru sanatatea oamenilor (indiferent de varsta), cercetarea – in anumite cazuri- a demonstrat evidente stiintifice diferite. Medicii rusi au ilustrat cateva din acestea :
  
       -     Jumatate din caloriile din lapte provin din grasimi, dintre acestea 10% este colesterolul. Cu toate ca vaca consuma iarba, noi mancam grasimi animale care duc la aparitia si dezvoltarea aterosclerozei   ( depunerea de placi de aterom). Adicat ateroscleroza arterelor inimii, creierului si membrelor inferioare. Acest fapt duce la producerea unui infarct, unui ictus sau la pierderea membrelor si evident la deces. Toate acestea sunt posibile astunci cand se mari cantitati de lapte. De preferat laptele fara grasimi.

       -   Productia industriala de lapte se realizeaza prin cresterea intensiva a animalelor in ferme, unde acestea sunt mulse 300 de zile pe an si in acest scop sunt alimentate cu furaje speciale, in timp ce o vaca crescuta in sistem  traditional (in gospodarii) ar produce lapte doar 180 de zile pe an. Cercetarile au demonstrat ca laptele obtinut de la animalele crescute in sistem intensiv contin un anumit hormon (estrona sulfat) de 33 de ori mai mult decat la vacile crescute in mod traditional. Acest hormon pare sa fie cauza celor mai multe cazuri de tumori la prostata si testicole.
    
        -    Laptele este unul din alimentele cele mai alergenice. Un sfert din populatia mondiala are intoleranta la laptele de vaca.

·         Laptele de vaca se poate substitui cu alte alimente pentru a obtine proteinele, vitaminele si calciu. Pentru proteine : lapte de cocos sau de orez, pentru calciu, de ex.: conopida, bobul, soia, etc. Pentru vitamina D, se poate consuma grasimi de peste (2 g zilnic, care in plus au si omega 3 si 6) chiar si sub forma de suplimente alimentare.   

           In fine, medicii rusi, pe primul canal de televiziune s-au declarat impotriva consumului de lapte. (cel putin celui industrial).

            Chiar si in Italia exista oameni in halate albe care de ani de zile incearca sa demoleze “mitul laptelui” si sa recomande o dieta impotriva cancerului. In plus, la noi in tara (Italia) , vitamina D se poate procura usor prin expunerea la soare, fiind suficiente    15 -20 min de 2-3 ori pe saptamana. 

Si asa cum scria si oncologul Franco Berrino : “produsele lactate, atat de publicizate, sigur ca sunt bogate in calciu, dar sunt si un concentrat de proteina animala. Nu exista nici un studiu care sa demonstreze ca o dieta bazata pe lactate la femeile aflate la menopauza sa fie utila in cresterea densitatii oaselor si a prevenirii fracturilor osteoporozice. Dimpotriva, diverse studii au demonstrat tocmai cresterea frecventei de fracturi la femeile aflate la menopauza si care consuma lactate si carne.  Evident ca este necesar pentru aceasta categorie o suplimentare a calciului, cu conditia ca el sa nu provina din lactate. Exista o multitudine de seminte bogate in calciu, mai ales cele de susan si migadale, apoi conopida, broccoli, algele, pestele, (mai ales pestii mici), painea integrala, alte legume.”  
  
         Cat priveste continutul in omega 3 a unor lactate ( untul ) : schimbarea alimentatiei animalelor de la plantele verzi la furajele concentrate din cereale  ( specific cresterii intensive) a redus continutl de omega -3 ( ba chiar si a vitaminelor A si D) din lapte.  In plus, cresterea intensiva a dus si la accentuarea dezechilibrului intre omega-3 si omega 6, in favoarea ultimului. Omega- 6 stimuleaza aparitia de celule adipoase chiar de la nastere si favorizeaza acumularea grasimilor si raspunsul inflamator al celulelor la agresiunile externe. Apoi sa nu uitam ca animalelor crescute intensiv ( pentru a preveni diversele boli) li se administreaza antibiotice ( in masura foarte mare) fapt care duce la cresterea rezistentei bacteriilor din animale dar si in persoanele care se hranesc cu produsele provenite de la aceste animale.    

         In rest… sa mai adaugam si impactul enorm pe care il au asupra mediului, fermele de tip indistrial : sunt nocive pentru ca emana in atmosfera mai mult bioxid de carbon decat toate mijloacele transport cumulate, contribuind astfel la incalzirea globala,  sunt nocive pentru resursele hidrice ale planetei si pentru ca, contribuie la defrisarea globala, ele ocupand o treime din suprafetele defrisate.       


        Tradus si publicat de administrator

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu