Ads 468x60px

sâmbătă, 23 februarie 2013

Malabsorbtia intestinala si afectiunile psihice




 Articol preluat  de pe site-ul


http://www.emergenzautismo.org/content/view/977/48/

 Legatura dintre malabsorbtia intestinala si dereglarile mentale                                                                                      deAllen Darman traducere in ital. : Evita, sursa : Gruppo yahoo Enzimes and Autism
Dereglarile mentale si malabsorbtia, sunt sinonime, in sensul ca nu se poate suferi de una fara a o avea si pe cealalta. Sunt sinonime, nu are importanta care este “eticheta” diagnostica : depresie cronica, autism, hiperactivitate, atacuri de panica, anxiozitate, sindromul oboselii cronice, tulburari bipolare, tulburari de personalitate si multe alte patologii, sunt toate determinate in mod grav de malabsorbtia intestinala. Aceasta este principala cauza ce sta la baza tuturor dereglarilor mentale grave, fara exceptie.  Apropo de aceasta , cu tehnicele de analiza moderne aceasta relatie poate fi foarte usor demonstrata printr-o simpla masurare a cantitatii de substante nutriente ingerata comparata cu cantiatatea (acelorasi nutriente) eliminata in fecale. Din pacate, studii de acest tip, privind malabsorbtia de aminoacizi si minerale la persoanele afectate de dereglari psihice, care ar putea intr-adevar revolutiona cursul istoriei, nu vor putea niciodata sa se puna in practica, atata timp cat Big Pharma va controla medicina moderna.   
                                                                                                                 
Malabsorbtia
Urmarirea unei diete echilibrate si bogata in substante nutritive nu este suficienta pentru a mentine sau a recupera o stare de sanatate optima, daca digestia nu se face bine si  absorbtia nutrientilor este defectuoasa. Foarte putine persoane cu afectiuni psihice descopera ca au probleme cu absorbtia intestinala, si aceasta se intampla doar cand au probleme digestive foarte grave.  Important este de subliniat ca obezitatea nu exclude posibilitatea de a suferi de malabsorbtie; o persoana poate fi in acelasi timp supraponderala si totusi sa nu reusesasca sa absoarba corect proteinele   ( aminoacizii) si mineralele in mod adecvat.
Iata 5 reguli fundamentale pentru a corecta malabsorbtia ; toti factorii comuni in cazul malabsorbtiei, pot fi identificati in mod autonom de fiecare individ in parte.
1.      O data identificat, fiecare factor comun poate fi corectat.
2.      Autovindecarea malabsorbtiei acasa, este cu siguranta mult mai eficienta decat intr-un spital, fie prin metodele medicinei alopatice sau alternative. Aceasta deoarece un doctor nu va poate urmari 24 de ore pe zi, urmarindu-va cand faceti cumparaturile, cand gatiti, cand mancati sau cand mergeti la baie. Strategia cea mai buna, daca nu chiar unica valabila pentru tratarea propriilor probleme de malabsorbtie, este de a invata totul ce este de invatat pentru a deveni propriul medic .
3.      Cel mai bun mod de suplimentare a carentelor de substante nutritive  esentiale datorate malabsorbtiei este sa se administreze toate odata, intr-o singura forma lichida sau solida. Un stralucit pionier al nutritionismului, Adelle Davis, postula deja cu 40 de ani in urma ca “in caz necesitate, lucrul cel mai bun este de a lua toata gama de substante nutritive intr-o singura doza.”
4.      Unii profesionisti ai medicinei alternative se inseala cand recomanda sa faceti o serie de analize pentru a vedea nivelul substantelor nutritive esentiale, in loc sa prescrie direct asumarea unui supliment echilibrat care sa cuprinda toate substantele nutritive de baza.   

Factorii comuni in cazul malabsorbtiei ( 18 )                                                                  
Din fericire medicina alternativa a facut in ultimii ani pasi importanti pentru a identifica problemele cele mai comune datorate malabsorbtiei . Iata  o lista cu cei mai comuni factori ai malabsorbimentului ce pot cauza disfunctii la nivel fizic si mental.
1        Alergii alimentare nediagnosticate, si adesea sunt chiar multiple      
2        Candidoza ( infectie micotica)
3        Alte tipuri de disibioza intestinala, ca de ex. proliferarea bacteriilor.
4        Intestin permeabil (conditie adesea in legatura cu pct. 1,2,3)
5        Inflamatie intestinala (conditie adesea in legatura cu pct. 1,2,3)
6        Intestin ce manifesta o excesiva secretie de mucus (conditie adesea in legatura cu pct. 1,2,3)
7        Inadaptabilitatea florii intestinale “bune”, cunoscuta ca probiotice( conditie adesea in legatura cu pct. 1,2,3).
8        Insuficienta  aportului de prebiotici ( n.td :a nu se confunda cu probioticele)  din mancarea cruda sau din suplimente alimentare( conditie adesea in legatura cu pct. 1,2,3)
9        Insuficienta in producerea de enzime digestive (conditie adesea in legatura cu pct. 1,2,3)
10    Insuficienta in producerea sucurilor gastrice
11    Insuficienta in producerea bilei sau slaba circulatiei a acesteia, datorata      colecistului si/sau pietrelor la ficat
12    Insuficienta in masticare, fapt ce prejudiciaza o buna digestie si absorbtie a    nutrientilor.
13   Probabila insuficienta de glutamina in intestinul subtire ( aceasta substanta  avand o importanta esentiala pentru vilii intestinali,) unde are loc  85% din absorbtia totala de substante nutritive a organismului. O carenta a glutaminei poate duce la diminuare a vililor intestinali si in consecinta,si la diminuarea suprafetei capabile sa absoarba substantele nutritive .
14    O carenta de substante nutritive. Carenta de aproape toate substantele nutritive ( in parte sau in totalitate) poate influenta negativ digestia si absorbtia substantelor nutritive. Unele subst. sunt sunt mai importante in acest sens, de ex. Zincul, dar si altele. O digestie dificila duce la o inrautatire a functiei digestive, o carenta nutritionala duce la insasi cresterea carentei. Toate acestea sunt  consideratii pe care medicina moderna se obstineaza sa le ignore.
15    Insuficienta in aportul de lichide sau aportul acestora in momentele gresite Ingerarea  lichidelor trebuie sa se faca intre mesele principale, altfel va fi cauza diluarii sucurilor gastrice, ingreunand astfel digestia.
16    Combinatia gresita a produselor alimentare care va compromite o digestie corecta si va supraincarca enorm  tractul gastrointestinal.
17   Ingestia de prea multe grasimi saturate odata (de ex: chipsurile reprezinta o mare cantitate de astfel de grasimi saturate. Ingerarea unei portii abundente poate cauza diminuarea capacitatii de absorbtie timp de cateva zile)
18   Un stil de viata sedentar, fara macar o plimbare zilnica. ( omul este facut sa mearga, aceasta fiind o activitate importanta, daca nu chiar fundamentala pentru mentinerea unei corecte functii digestive)                                                    
Tratamentul corect pentru o carenta nutritinala de baza, ca rezultat al malabsorbtiei se desfasoara in urmatorii 6 pasi :
1.      Trecand in revista cei 18 factori comuni ai malabsorbtiei, determinand care  sunt aplicabili situatiei voastre. Aceasta evaluare poate sa ia ceva timp dar daca esti bine informat, va dura cateva saptamani.( cu exceptia alergiilor alimentare care sunt dificile de diagnosticat si de durata)
2.      Corectand intr-un mod sau altul fiecare factor comun pe care l-ati depistat. Orice factor , in orice persoana este tratabil .
3.      Ingerarea la micul dejun a unui complex de suplimente nutritive in formula specifica cazului vostru.
4.      Imgerarea , cel putin o data pe zi , a unui suc de fructe si legume proaspat, facut in casa.
5.      La mese, ingerarea a tot ceea ce poate ajuta la o buna digestie (enzime digestive) impreuna cu suplimentarea cu vit C si complexul B. Ar fi chiar indicat un supliment multivitaminic si multimineral ( deoarce substantele nutritive lucreaza in sinergie; daca o persoana are o carenta mutritionala de baza, va trebui sa consume o hrana completa, cu toate substantele nutritive esentiale)
6.      Multe persoane au o carenta specifica de anumite minerale necesare organismului, cum ar fi : calciu, magneziu, zinc si potasiu ( sodiul, chiar daca este fundamental, in marea majoritate a persoanelor, este in exces, cum se intampla adesea si cu  calciu). Unele din aceste carente de minerale principale trebuie sa fie tratate separat, pe langa ceea ce s-a spus la punctele de mai sus, pentru a se trata complet dereglarile datorate malabsorbtiei indelungate.   
In fine, este important sa amintim ca malabsorbtia nu trebuie vazuta ca o boala care acum e, acum nu mai e. Tractul intestinal a unei persoane poate absorbi substantele nutritive ingerate cu macarea cu o eficienta de 25% sau 50% sau 75% ca sa dam doar cateva exemple intamplatoare. Functia intestinala de absorbtie a subst. nutritive poate sa varieze de la zi la zi , de la saptamana la saptamana, de la o luna la alta. Intestinul este unul din organele cele mai dinamice al corpului nostru, in sensul ca este susceptibil de variatii ale propriei functionari atat in bine cat si in rau.    

Concluzii
Din toate lucrurile pe care o persoana ar trebui sa le stie, indiferent de boala de care sufera, cel mai important este cel referitor la malabsorbtia intestinala. Pe parcursul anilor am invatat ca boli ca : depresia cronica, hiperactivitatea, tulburari biploare nu sunt singurele boli derivate din malabsorbtia intestinala si care sunt tratate exclusiv cu medicamente, doar pentru profitul economic care deriva din consumul acestora.  Am mai invatat de asemenea ca marea majoritate a dereglarilor psihice serioase are la baza o serioasa si grava  problema de malabsorbtie, la fel ca si insomniile, multe daca nu chiar toate bolile degenerative (reumatism, artrita, guta, etc) si chiar imbatranirea. Dar lucru cel mai important este ca : fiecare factor al malabsorbtiei care impiedica corecta digestie si absorbtie este o cauza ce va provoca o dereglare psihica.   
.

                     Traducere de Mihaela Fidiuc






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu