Ads 468x60px

joi, 14 februarie 2013

Animale de crescatorii




                                                                                 
             

Articol preluat de pe site-ul

24 miliarde si 300 de milioane – Acesta este impresionantul numar de animale de crescatorii de pe planeta noastra !   
 De :  Carla De Benedictis                     

 A doua parte a articolelor privind  cresterea biologica, pentru a intelege mai bine motivul alegerii acestei metode de crestere fata de metoda conventionala.

Se foloseste expresia “moda biologicului “ , in opinia mea pentru a devaloriza o miscare ce propune o alternativa salubra a hranei, si care are la baza si un cod etic. Printre primii ce au susutinut productia biologica au fost Grupurile de Achizitii Solidare (GAS) , grupuri formate in mod spontan pentru a achizitiona en-gross mancare si produse ecocompatibile, pentru ca apoi sa le redistribuie intre participanti. Tocmai in adjectivul “solidar” se regaseste spiritul care ar trebui sa anime toata catena biologica. Solidari cu micii producatori si crescatori, care sunt astfel ajutati, prin intermediu acestor achizitii en-gross, sa-si mentina micile ferme, care n-ar putea face fata multinationalelor alimentare. Solidari cu ambientul, deoarece o crescatorie biologica polueaza cu mult mai putin decat o crescatorie intensiva si solidari cu animalele care pot trai si produce avand o viata normala. Solidari cu muncitorii care trebuie pusi in regula si protejati de accidentele la locul de munca.
Un articol aparut in martie 2010 in revista “Alta economie” sub titlul “ Amprenta bovinelor” semnat de dr. Marco Verdone, ne arata cum numarul animalelor din crescatorii, in lume , a crescut in mod vertiginos. In 2007 , dupa datele FAO, pe planeta se cresteau 24 miliarde 300 milioane de animale  din care : bovine 1 miliard si 300 milioane , numar echivalent cu populatia chineza.    In Italia, in 2007, erau 6 mil. de bovine. Dupa datele ISTAT din 2008, in Italia se sacrifica 24 milioane de animale mari 
( bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine) 29 miloane de iepuri si 470 milioane de pasari, in total circa jumate de miliard de animale.
Marea majoritate a acestor animale, pentru a fi sacrificata, este fortata sa faca lungi calatorii, de exemplu din Estul Europei pana in Sicilia. Cat costa, in termeni energetici , sa faci sa circule in fiecare zi mii de Tir-uri pe soselele europene, cu consumul de carburant, poluarea, incidentele de circulatie, traficul..?   Pe parcursul acestor foarte lungi calatorii, animalele sufera : stau in picioare zile intregi, neputandu-se odihni, in conditii de supra aglomeratie, adesea cu opriri ale masinilor in soare sau frig. O mare parte din ele mor sau se imbolnavesc, in pofida reglementarilor precise care tuteleaza transportul animalelor vii. Ar trebui sa ne mai intrebam si ce caracteristice organo-leptice mai poate avea carnea provenita de la aceste animale, hranite cu OMG si stresate. Fiind crescute in sistemul intensiv, in suferinta, pt. a li se mentine un echilibru sanitar optim, li se administreaza mari cant.de vaccinuri si  antibiotice pt. a se evita raspandirea bolilor. O parte din aceste doze raman in carne, este vorba de metalele grele : cadimiu, mercur, plumb, etc. Nemaivorbind de rezistenta la antibiotice  care a luat proportii ingrijoratoare.
Optarea pentru consumul de carne biologica reduce notabil riscul ingerarii de OMG, metale grele si antibiotoce. Motivul ? Animalele sunt crescute in conditii care le asigura o viata normala, in armonie cu natura si cu celelate animale; sunt alimentate cu hrana nemodificat genetic, nu li se administreaza hormoni de crestere sau terapii cu antibiotice preventive. Transferarea lor este redusa la minimum, deoarece fermele se gasesc in apropierea abatoarelor.
In plus se ajuta mult la cresterea pietii locale, se ajuta micii fermieri sa supravietuiasca multinationalelor; se sustine patrimoniul zootehnic national, altfel destinat disparitiei, inghitit de globalizare. Si pt. ca pretul carnii biologice este mai mare, se obliga astfel consumatorul sa cumpere mai putina carne, in favoarea legumelor, verdeturilor, fructelor , oua, branza ( tot bio!)  Articolul ne mai informeaza ca consumul de carne in tarile dezvoltate a ajuns la 82,1 kg pe an in 2005. Dar numai pt aceasta parte a lumii, cealalta moare de foame.  
In cazul imbolnavirilor, animalele din zootehnia biologica li se administreaza la inceput  tratamente fitoterapeutice si homeopatice, care nu lasa reziduri toxice in carne sau in mediu.Cum am scpus si in articolul precedent, din pacate  nu toti crescatorii biologici se adreseaza veterinarilor homeopatici, aducand justificar de tipul :”Cu homeopatia se pot trata doar boli usoare” sau “ daca bolile se fac in serie, homeopatia nu functioneaza”!  De exemplu : mastita (inflamatia mamelelor) la vaca de lapte este o patologie care poate deveni dramatica. Daca se trateaza la timp cu terapia homeopatica  poate fi vindecata in scurt timp cheltuieli minime ( 5 euro fata de 200 euro cu terapia traditionala) fara sa ma vorbim ca nu lasa reziduri in lapte.     
 Prin aceasta metoda animalele sunt crescute in mod natural, cu acces la pasune, favorizand reproducerea naturala, fara sa se transforme animalele in niste masini tehnologice de inalta productivitate (cum se face in sistemul industrial de crestere prin insamantarile artificiale) . Turmele de oi pot fi tratate homeopatic evitand folosirea antiparazitara ( care acum este folosita in exces) ajungandu-se la un echilibru  intre gazda si parazit, care de altfel este un lucru natural. Toate medicamentele alopatice administrate animalelor sunt eliminate prin urina si fecale in forma activa, poluand  astfel terenul si apele freatice.
  Ca sa concluzionam : daca animalele sunt crescute in numar redus, va fi astfel mai mult spatiu pentru a fi crescute in conditii demne, se vor imbolnavi foarte putin, sau chiar deloc, calitatea carnii va fi net superioara si se va contribuie astfel la diminuarea poluarii. NU mi se pare putin lucru !

          
        Traducere de :  Mihaela Fidiuc
                


                                                                                 
                 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu